Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A Polyák család Lajosmizsén élt. Édesapja iparos ember - gumiszerelő. Kilenc gyermeket nevelt (három fiú, hat lány.) Imre ötödik gyermekként a kádár mesterséget tanulta.

Lajosmizse polgárai tisztelték a családot, 1955-ben az első vb győzelme után hintóval fogadták a vasútállomáson. Ekkor Imre már a kezdeti lajosmizsei birkózó pályafutás után a fővárosi Újpesti Dózsa versenyzője volt. 1951. március 25-től a BM dolgozója. 27 év szolgálat után megy nyugdíjba, ezredesi rangot kapott (igazgatási vonalon dolgozott.) Lajosmizse Város 2004-ben Díszpolgári címet adományozott neki.

A szívós erős alkatú ember (gyermekkorában az akkor halálos betegségnek számító maláriát élte túl) életének 78. évében 2010. november 15-én hunyt el. Hamvait a Szent István bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra. A birkózó sporttal az 1948. Londoni olimpia bajnoka a szintén kecskeméti születésű Bóbis Gyula példáján lelkesülve ismerkedett meg. Edzői Lajosmizsén Fózer Béla és Gajdácsi Béla voltak.

Eredményei:
Az Országos Bajnokságot 12 alkalommal nyerte meg 1952–től 1964-ig.

Világbajnokságok:
Karlsruhe 1955. 62 kg arany
Budapest 1958. 62 kg arany
Jokohama 1961. 67 kg ezüst
Toledó 1962. 63 kg arany

Olimpiai szereplései:
Helsinki 1952. 60 kg ezüstérem
Melbourne 1956. 60 kg aranyérem
Róma 1960. 62 kg ezüstérem
Tokió 1964. 63 kg aranyérem

Állami és sport kitüntetései:
Az év sportolója 1958 és 1962 években
Magyar Köztársaság Középkeresztje 1994.
Az Évszázad Birkózója címet kapta az MBSZ-től 2000.
A Nemzet Sportolója 2004.
A Magyar Olimpiai Bizottság Érdemrendje 2005.
Tagja lett a Magyar Halhatatlanok Klubjának.

A 2003-ban USA-ban alapított birkózó hírességek csarnokában - Hall of Fame – Az első tíz jelölt között került be.

Polyák Imre sportolói életműve

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Lajosmizse
Kategória
Sport
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
-
Források
Polyák Imre - Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Poly%C3%A1k_Imre
Szekeres István: POLYÁK AZ ÉVSZÁZAD BIRKÓZÓJA.
Bács-Kiskun megyei olimpiai krónika 1896-1995. Szerkesztette Banczik István.
Borbély Pál: Erős akarattal 1966.
Kalich Endre - Papp László - Schubert Zoltán: Olimpiai játékok 1896-1976 BP.sport 1977.
Keresztényi József: Az olimpiák története Bp Gondolat, 1980.
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Polyák Imre rendkívül sikeres sportpályafutása a gazdag életpálya alapján méltó arra, hogy emlékét megőrizze az utókor számára a sporttársadalom, a szülőváros, a családnak otthont adó Lajosmizse.

 

Kapcsolódó értékek

Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lajosmizse
Sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szank
Sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
sport
Bács-Kiskun Megyei Értéktár