Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A cukrászda 1971-ben fogadta az első vendégeit. A mai formájához vezető út hosszú és viszontagságos volt, ám az eredmény szemmel látható, és tökéletes példa arra, hogy egy családi összetartás - mint egy erős kötelék - miként vészel át bármilyen sanyarú korszakot. A Szent Korona Cukrászda fagylaltjait és süteményeit már az egész országban ismerik, sőt külföldön is letette a névjegyét a négy évtizede működő családi vállalkozás. Szervánszky József László cukrászmester gyermekeivel és a mögöttük álló csapattal hosszú évek óta kitartással és kreativitással készítik különleges - ízben és színben egyaránt harmonizáló - fagylaltokat, finom és gyönyörű süteményeket, tortákat, házias jellegű pogácsákat, pitéket és lepényeket.

A vállalkozás 2005-ben megkapta az év cukrászdája címet. Méltán vált népszerűvé a soltvadkerti cukrászda nemcsak a helyiek körében, hiszen a hagyományos és különleges sütemények mellett hatalmas fagylalt választékkal rendelkeznek. A megszokott ízektől kezdve az újdonságnak számító mojitón keresztül, a feketeerdőn át, a málnás mascarpone ízű fagylaltokig minden megtalálható itt.

Az épület monumentalitását a "Szent Korona Cukrászda" név jobban visszatükrözi, viszont a családi vállalkozást, a szaktudást, a fagylaltozó több évtizedes történetét és a megbízható csúcsminőséget kizárólag a köznyelvben elterjedt "Szervánszky Fagyizó" elnevezés fedi és garantálja.

A cukrászda, mely nevét a Szent Koronáról kapta, mely egyszerre hordozza magában a magyarságtudat szent képét és a nemzeti összetartozás jelképét. Az cukrászat egy olyan nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek.

Már első látásra nagy hatást gyakorol az osztrák-magyar monarchia idejének cukrászataira emlékeztető berendezés: hangulatos, előkelő. Mintha nem is Magyarországon lennénk. Meglegyinti a látogatót valamiféle rég letűnt patinás kor hangulata. Ez is tökéletes példa arra, hogy a fővárosba sem kell ahhoz utazni, hogy egy kulináris élmény részesei legyünk. A falakon magyarsággal kapcsolatos jelképek láthatóak, de olvasható a Himnusz és a Szózat szövege is. A cukrászda irodalmi kávéház is egyben. A nem olyan régen bekövetkezett bővítés lehetővé tette, hogy az utóbbi években a Szent Koronával kapcsolatos számtalan történelmi-kulturális előadásnak is helyet adott. Már 2008-ban felavatásra került a cukrászda udvarában egy Wass Albert szobor. Majd 2009-ben a költészet világnapján nyílt meg az a nem mindennapi kiállítás, mellyel valóban irodalmi központja lehet Vadkert és az ország kulturális életének. Az "Irodalmi-kávéház" belterében elhelyezésre került 52 magyar költő és író bronz arcképéből álló portré-sorozat. Jannus Pannoniustól kezdve Szabó Magdáig olyan magyar ajkú költők­-írók kaptak helyet a cukrászdában, akik verseikkel, műveikkel, tanításaikkal örök időkre feliratkoztak a magyar irodalmi élet legnagyobbjai közé. A plaketteket Windecker Zoltán, a város nyugalmazott aljegyzője készítette. Az irodalmi "arcképcsarnok" mellett egy különteremben Cukrász Múzeum is található, ahol a cukrász-élet régiségei láthatóak.

A Cukrászda a róla kialakult igen pozitív vélemény miatt már nem csak egy cukrászda, turisztikai látványosság is egyben, amelyhez az ország egész területéről érkeznek látogatók és egyben vásárlók is. Példaértékű az, hogy egy családi vállalkozás egy ilyen, világszínvonalú cukrászdává növi ki magát, és mindezek mellett nem felejtik el, hogy honnan is jutottak el ide. A cukrászdában kialakított cukrászmúzeum segít megismertetni a látogatókat azokkal az eszközökkel, amelyeket egy cukrászmester, tudásának megfelelően használva, egy ilyen volumenű cukrászdát hozhat létre és érhet el nagy-nagy sikereket.

Szent Korona Cukrászda

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
6230 Soltvadkert, Kossuth Lajos utca 5.
Kategória
Turizmus és vendéglátás
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Kevés családi vállalkozás tudja elmondani - a multinacionális cégek, az üzletláncok és az egész világon elterjedt élelmiszer márkák világában -, hogy termékeik márka névvé fejlődtek: a Szervánszky fagyinak" sikerült európai hódítóútra indulnia és feltehetően egyik legismertebb márkájává válnia. Már nemcsak egy cukrászda, hanem turisztikai látványosság is egyben.

A cukrászda 2005-ben kiérdemelte az év cukrászdája címet!

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend Cukrásztagozat lovagjává ütötték Szervánszky József László mestercukrászt 2006. március 12-én. A világon egyedülálló lovagrend tagjai azok az országosan és a nemzetközi berkekben is ismert és elismert gasztronómiai szakemberek lehettek, akik az elmúlt években, évtizedekben kiemelkedően sokat tettek a magyar étel és italkultúra hagyományainak ápolásáért. A lovagok feladata, hogy a magyar gasztronómiát az országon belül és nemzetközi szinten is magas színvonalon képviseljék.

2012-ben Szervánszky József László mestercukrászt kitüntették a Magyar Arany Érdemkereszttel. Az Érdemrend a negyedik legmagasabb magyar állami kitüntetés. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén­ Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében - példamutató tevékenységet folytatnak. A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök vagy az adott miniszter felterjesztése és ellenjegyzése mellett.

 

Kapcsolódó értékek

Kunszállás
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szank
Turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lajosmizse
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár, Települési Értéktár
Dunapataj
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Helvécia
turizmus és vendéglátás
Bács-Kiskun Megyei Értéktár