Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Dr. Magyari Béla Kiskunfélegyházán született 1949. augusztus 8-án. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait városunkban végezte. Már gimnáziumi (Móra Ferenc Gimnázium) tanulmányai alatt megkezdte a vitorlásrepülést, s ekkor megérlelődött benne a gondolat, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Motorosrepülő képzést kapott Békéscsabán, majd felvételt nyert a Kilián György Repülő-műszaki Főiskolára, Szolnokra.

Itt szerzett képesítést, majd 3 évig az akkori Szovjetunióban, Krasznodárban szuperszónikus repülő kiképzést kapott. 1972-ben avatták hadnaggyá, 1977-ben első osztályú vadászpilóta lett.

1977-ben érkezett a felhívás, hogy jelentkezni lehet űrhajós válogatásra. Többszörös orvosi vizsgálat után ketten maradtak Farkas Bertalannal, s 1978 tavaszán családjukkal együtt utaztak Csillagvárosba, készültek az első magyar űrrepülésre. Magyari Béla parancsnoka a már gyakorlott űrhajós, Vlagyimir Dzsanibekov volt. A kiképzés végére szellemileg és fizikailag mind a négyen készen álltak az űrrepülés végrehajtására.

Az, hogy 1980. május 26-án végül Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov indult el az űrbe, nem Magyari Béla felkészültségén múlt. Csak egyikük repülhetett! Magyari Béláék is ugyanúgy felkészültek, mint a másik űrhajós páros.

Hazánk is így értékelte teljesítményüket, hisz Magyari Béla is megkapta azokat a kitüntetéseket, mintha az űrben járt volna: a Magyar Népköztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendjét, valamint a Magyar Népköztársaság Űrhajósa címet.

Kiskunfélegyházán a díszpolgári címre a javaslat 1980. október 23-án érkezett. A Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága 1980. okt. 23-i ülésén határozatot hozott, mely szerint javasolja a Városi Tanácsnak Magyari Béla kiképzett űrhajósnak díszpolgári cím adományozását. Magyari Béla később elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karát, 1994-ben védte meg doktori értekezését a Miskolci Egyetemen űr-anyagtechnológiából. 2001-ig különböző katonai beosztásokban dolgozott, majd ezredesként nyugdíjazták.

Dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós tevékenysége

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Budapest, XVII. kerület Zsák utca 20.
Kategória
ipari és műszaki megoldások
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
-
Források
Kiskunfélegyháza díszpolgárai (szerk. Kapus Béláné). Kiskunfélegyháza: Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, 2007.
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Dr. Magyari Béla az űrkutatásban végzett tevékenységével és különleges életútjával öregbítette Bács-Kiskun megye hírnevét.

 

Kapcsolódó értékek

Tass
ipari és műszaki megoldások
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskunfélegyháza
ipari és műszaki megoldások
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Mélykút
Ipari és műszaki megoldások
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
ipari és műszaki megoldások
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Soltvadkert
ipari és műszaki megoldások
Bács-Kiskun Megyei Értéktár