Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, akkor alakult ki a hagyománya. Egyre több, korábban dohányt termesztő gazda tért át a paprikatermesztésre. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének az őrleménye. Az őrlemény különleges ízét, aromáját, színét a Kunadacs környékén található sajátos mikroklímájú szántóföldeken termelt kiváló minőségű nyers fűszerpaprikának, az itt gazdálkodó emberek szorgalmának és szaktudásának köszönheti. Településünkön a fűszerpaprikát hagyományos módon palántázással szaporítják, mivel ez a technológia jobb termésminőséget eredményez a helyrevetettnél és a termésbiztonság is nagyobb. Palántát saját fóliáikban állítják elő, kézzel ültetik, kapálják, a termést pedig válogatva takarítják be. Csak az első szedést (mivel ez az őrlés után a legpirosabb) szárítják és őrlik, a további mennyiséget nyersen értékesítik. A helyi Kunadacsi Paprika Szárító és Őrlő Nonprofit Kft. 2014 óta kb. 700-1000 kg/év mennyiségben állítja elő az őrleményt. Üzemében a leszedett paprikát több hétig utó érlelik (1-3 hétig udvari betonpadozaton raschel zsákban, ládában). Ez alatt a fűszerpaprika minőségi értékei kiteljesednek, a piros festékek aránya eléri az összes festék 70-80%-át és kialakul a stabil színtartó képesség. A fűszerpaprikáról gépi mosással távolítják el a szedés, szállítás, tárolás alatt bekerülő szennyeződéseket, egyúttal csökkentik a szárítmány biológiai szennyezettségét is. A mosás egy nagyteljesítményű paprikamosóval történik. Ahhoz, hogy a paprika őrölhetővé váljon, csörgősre kell szárítani. A szárítás vízelvonás, melynek célja, hogy a nyersanyag 80-85%-os víztartalmát mesterségesen 6-10%-ra csökkentsék. Ez a minőség megőrzés szempontjából kritikus folyamat. A szárítást tálcás szárítóban, kíméletesen végzik, hogy a piros szín-, az íz-, illat- és aroma anyagok megőrződjenek. A szárított félterméket kalapácsos, ún. centrifugális verőmalomban őrlik. A fűszerpaprika színe jelentős változáson megy keresztül, élénkpirossá válik. Az áru a malomkőbe, un. "simogató" őrlésen esik át, színe sötétebb piros, szemcseeloszlása egyenletesebb lesz. Az áru csomagolása géppel történik, hiteles mérlegen ellenőrzik a csomagban lévő őrleményt. Az üzemben HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer működik. Az értékesítése kiállításokon (OMÉK 2015), vásárokon (Garabó vásár), bemutatókon történik, vendéglátó egységek is használják (Kisbojtár Vendéglő Kunszentmiklós, Fekete Gólya Étterem Kecskemét), valamint kapható a helyi Polgármesteri Hivatalban is.

Kunadacsi Különleges Fűszerpaprika-őrlemény

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
6097 Kunadacs, Rákóczi u. 2.
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A paprika a magyar konyha alapvető fűszere, ezzel készülnek a pörköltek, gulyások paprikások, halászlé. A feldolgozó ipar is nagy mennyiségben használja szalámikban, kolbászokban, készételek készítéséhez. A kunadacsi termőhely különleges ízt és színt ad a paprikának. Kellemes fűszeres, édeskés íze, a megfelelő őrlési finomság, élénkpiros szín indokolttá teszi, hogy a fűszerpaprika-őrleményt felvegyék a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba.

 

Kapcsolódó értékek

Lajosmizse
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Izsák
Agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Érétktár
Kunadacs
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kunszentmiklós
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár