


A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, akkor alakult ki a hagyománya. Egyre több, korábban dohányt termesztő gazda tért át a paprikatermesztésre. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének az őrleménye. Az őrlemény különleges ízét, aromáját, színét a Kunadacs környékén található sajátos mikroklímájú szántóföldeken termelt kiváló minőségű nyers fűszerpaprikának, az itt gazdálkodó emberek szorgalmának és szaktudásának köszönheti. Településünkön a fűszerpaprikát hagyományos módon palántázással szaporítják, mivel ez a technológia jobb termésminőséget eredményez a helyrevetettnél és a termésbiztonság is nagyobb. Palántát saját fóliáikban állítják elő, kézzel ültetik, kapálják, a termést pedig válogatva takarítják be. Csak az első szedést (mivel ez az őrlés után a legpirosabb) szárítják és őrlik, a további mennyiséget nyersen értékesítik. A helyi Kunadacsi Paprika Szárító és Őrlő Nonprofit Kft. 2014 óta kb. 700-1000 kg/év mennyiségben állítja elő az őrleményt. Üzemében a leszedett paprikát több hétig utó érlelik (1-3 hétig udvari betonpadozaton raschel zsákban, ládában). Ez alatt a fűszerpaprika minőségi értékei kiteljesednek, a piros festékek aránya eléri az összes festék 70-80%-át és kialakul a stabil színtartó képesség. A fűszerpaprikáról gépi mosással távolítják el a szedés, szállítás, tárolás alatt bekerülő szennyeződéseket, egyúttal csökkentik a szárítmány biológiai szennyezettségét is. A mosás egy nagyteljesítményű paprikamosóval történik. Ahhoz, hogy a paprika őrölhetővé váljon, csörgősre kell szárítani. A szárítás vízelvonás, melynek célja, hogy a nyersanyag 80-85%-os víztartalmát mesterségesen 6-10%-ra csökkentsék. Ez a minőség megőrzés szempontjából kritikus folyamat. A szárítást tálcás szárítóban, kíméletesen végzik, hogy a piros szín-, az íz-, illat- és aroma anyagok megőrződjenek. A szárított félterméket kalapácsos, ún. centrifugális verőmalomban őrlik. A fűszerpaprika színe jelentős változáson megy keresztül, élénkpirossá válik. Az áru a malomkőbe, un. "simogató" őrlésen esik át, színe sötétebb piros, szemcseeloszlása egyenletesebb lesz. Az áru csomagolása géppel történik, hiteles mérlegen ellenőrzik a csomagban lévő őrleményt. Az üzemben HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer működik. Az értékesítése kiállításokon (OMÉK 2015), vásárokon (Garabó vásár), bemutatókon történik, vendéglátó egységek is használják (Kisbojtár Vendéglő Kunszentmiklós, Fekete Gólya Étterem Kecskemét), valamint kapható a helyi Polgármesteri Hivatalban is.
Kunadacsi Különleges Fűszerpaprika-őrlemény
A paprika a magyar konyha alapvető fűszere, ezzel készülnek a pörköltek, gulyások paprikások, halászlé. A feldolgozó ipar is nagy mennyiségben használja szalámikban, kolbászokban, készételek készítéséhez. A kunadacsi termőhely különleges ízt és színt ad a paprikának. Kellemes fűszeres, édeskés íze, a megfelelő őrlési finomság, élénkpiros szín indokolttá teszi, hogy a fűszerpaprika-őrleményt felvegyék a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba.