Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

"Az egész töredéke és a töredékek egésze" című 185x263 cm méretű Petőfi-kárpitot a Magyar Kárpitművészek Egyesülete és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a költőhöz kapcsolható három évforduló: a házasságkötés 165., a költő születésének 190., és a költő halálának 165. évfordulója emlékére, 2012 és 2014 között elkészülő egyedi, monumentális képző- és iparművészeti értékként valósította meg. A munkát az egyesület műhelyében a saját tervvel is pályázó 24 kárpitművész szőtte. A tervekből a művészek által választott házi zsűri véleménye alapján több elképzelést hoztak a művészek a múzeumba egyeztetésre. A közösen kiemelt tervet tovább formálta a múzeum és az alkotók. Az így elfogadott végső terv alapján kezdődött el a mű szövése. A műtárgy megszerzésére pályázott az intézmény, az NKA támogató döntése lehetővé tette a megvásárlását. A kárpit a múzeum állandóan látható legértékesebb unikális képző- és iparművészeti remeke. Az alkotást a készítő művészek jelenlétében Aknay János, Dr. Feledy Balázs és a múzeumi szakma képviseletében Dr. Vígh Annamária avatta föl 2014. március 19-én.

A tervezésben és az elkészítésben résztvevők teljes névsora:
Balogh Edit Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Baranyi Judit kárpitművész, Benedek Noémi kárpitművész, Bényi Eszter kárpitművész, Bocz Beáta kárpitművész, Csókás Emese kárpitművész, Fóris Katalin kárpitművész, Harmati Zsófia kárpitművész, Kecskés Ágnes Munkácsy díjas kárpitművész, Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Kovács Péter Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Kneisz Eszter kárpitművész, Kozma Rozália kárpitművész, Kőszegi Annamária kárpitművész, Lencsés Ida Ferenczy Noémi­-díjas kárpitművész, Maevszka Borjána kárpitművész, Pápai Lívia Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Pázmány Judit kárpitművész, Pasqualetti Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Sípos Éva kárpitművész, Tápai Nóra kárpitművész, Szabó Verona kárpitművész, Vajda Mária Ferenczy Noémi-díjas, Zelenák Katalin kárpitművész.

"Az egész töredéke és a töredékek egésze" című Petőfi-kárpit

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Kiskőrös, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum készülő digitális képzőművészeti tárában, valamint a leltárkönyvben szerepel. A galériában folyamatosan megtekinthető.
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A XXI század ritka művészi összefogással és alkotói konszenzussal készült mű a vélemények ütköztetésével garantált színvonalú, Petőfi szülővárosához tervezett, egyedi, tartalmas és esztétikus vonzerőt jelent. Tartalmi gazdagsága és a középpontba állított költői életrajz vagy életmű elemeinek magas színvonalú vizuális megformáltsága akár olyan nemzeti mértékű képzőművészeti értékké emelheti, amellyel egy idő után a kiskőrösi zarándokhely jelleget is erősítheti.

 

Kapcsolódó értékek

Tass
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Tázlár
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Soltvadkert
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kiskunfélegyháza
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Dunavecse
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár