Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

Az öltözködés módja tájékoztat viselője társadalmi helyzetéről, életkoráról stb. Másképpen öltözködtek a falvakban, a városban élők. Más ruhában jártak a parasztok, a mesteremberek, a hivatalviselők stb. A fiatalság színei élénkek, később a sötétebb színek felé, végezetül feketébe fordulnak.

Ami a lány és asszony viseletnél is megegyezik, az a spanglis fekete cipő, vagy papucs; bugyogó; kis alsó; far (mely megemeli a szoknyákat); 5-6 keményített alsószoknya; zsebkendő; fehér gyöngysor szalaggal megkötve.

A különbségek jól észrevehetőek: a lányok világos (rózsaszín) felsőszoknyát hordanak, kivarrott inggel és mellénnyel; fehér felsőszoknyát kivarrott inggel és gyöngyös pruszlikkal (melyet maguknak készítettek) és hajfonatos kontyot.

Az asszonyok hólyag kontyot, sötétebb vastagselyem felsőszoknyát, fehér inget és réklit, esetenként selyem vállkendőt is viselnek. A férfi viseletben korosztályi különbség nincs: csizmát, bő nadrágot, bő inget (két bodros), fekete mellényt, meleginget (színe más lehet), kalapot (bal oldalán muskátli és rozmaring) hordanak.

Az 1900-as években több garnitúra ruhát is tartottak otthon a nők. Volt „hétköznaplós” öltözet, volt, amit jeles alkalmakkor viseltek (pl.: templomba menet, esküvőre, keresztelőkor, stb). A szoknyák hossza az idő előrehaladtával rövidebb lett. A XX. század elején még lábszárközépig ért, a mai viselt szoknyák hossza kicsivel térd alattig ér.

Uszódi népviselet

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Uszód
Kategória
kulturális örökség
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
Források
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A múlt században Uszódon még a népviselet volt a divat. Napjainkban az idősebb korosztályból hordják a viseletet, de nagyon kevesen. Viseletünk sokszínűségét az uszódi Hagyományőrző Néptánccsoport mutatja be. Személy szerint büszke vagyok arra, hogy viselhetem a „bő szoknyákat”, amikor táncolunk, megmutatva annak egyediségét és szépségét. A megyében egyedülálló viseletkultúrát képvisel Uszód, más településen nem találni ilyen viseletet.

 

Kapcsolódó értékek

Kiskunhalas
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Tass
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Szank
Kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kunszállás
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Tass
kulturális örökség
Bács-Kiskun Megyei Értéktár