





Madarason és környékén az emberek mezőgazdaságból éltek és élnek. A mindennapokhoz hozzátartozik a pálinka fogyasztása is.
A pálinkafőzde 1943-ban épült magán-pálinkafőzdeként. Államosítás után Földműves Szövetkezet, majd ÁFÉSZ tulajdonba került, ahol évente 40-50 ezer liter pálinkát állítottak elő, kizárólag bérfőzésben.
A pálinkafőzde vezetője 1960-tól 1989-ig idősebb Lakatos Márton volt, 1989-ben ismét magántulajdonba került, majd 1991-től fia, Lakatos Márton vette át a pálinkafőzde vezetését.
75 éves a Madarasi Pálinkafőzde, ebből a Lakatos család közel 60 éve főzi pálinkáit.
Kezdetben a cég csak kizárólag bérfőzéssel foglalkozott. Lakatos Mártont a hosszú szakmai tapasztalat, a versenyeken elért eredmények és a pálinkára való kereslet késztette arra, hogy - tevékenységét kibővítve - kereskedelmi pálinkafőzésbe kezdjen.
A pálinkafőzde ,,Madarasi Pálinka” márkanévvel értékesíti termékeit.
Az első kereskedelmi pálinkáit 10 évvel ezelőtt 2008-ban zárta palackba, és a pesti Pálinka Promenádon mutatkozott be vele 5 fajta ízzel, azóta 20 félére bővült a kínálat.
A Madarasi Pálinka színe víztiszta, az adott gyümölcsre jellemző íz és illat jellemzi. Az előállított pálinkáink alkoholtartalma 43%V/V, illetve 47 %V/V. Alapanyagként kizárólag érett, ép, egészséges gyümölcs kerül felhasználásra.
A Lakatos család elkötelezett híve a kiváló minőségű pálinkák gyártásának, amit a pálinkaversenyeken elért eredmények, ,,Országos Pálinkaverseny Legjobb Körtepálinkája,, ,,Dél-Alföldi Régió Legjobb Barackpálinkája” címek, a ,,Kiváló Magyar Élelmiszer”, ,,Hagyományok-Ízek-Régiók” és ,,Pálinkakiválóság” védjegyek bizonyítanak.
Az üzemben két fajta eljárással főzik a pálinkát, hagyományos, kisüsti, kétszeri szakaszos technológiával, illetve tornyos, erősítő-feltétes lepárlással.
Madarasi Pálinka
• Híres Pálinkák/ Eredetvédett Hungarikumok, Szaktudás Kiadó Ház 2008.
• Pálinka világ Magazin 2009. június, II. évfolyam 6. szám
• Híres Magyar Cégek/ A Minőség reprezentánsai- Szaktudás Kiadó Ház 2011.
• Zelina György: Mesterségem címere bemutatja Pálinka, Média-Andalúz Bt. 2013.
• Pálinkakiválóságok Könyve 2014.- Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• Pálinkakiválóságok Könyve 2015.- Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• Pálinkakiválóságok Könyve 2016.- Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• Pálinkakiválóságok Könyve 2017.-Földművelésügyi Minisztérium kiadványa
• A Pálinka, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács kiadványa-készült az Agrármarketing Centrum támogatásával, Keskeny Nyomda
• Dlusztus Imre-Soós Kálmán: A jó magyar pálinka - Mihazánk Könyvkiadó 2013.
http://madarasipalinka.hu/video/reklamfilm.php
http://magyarmezogazdasag.hu/2013/10/11/hat-termekkel-bovult-kivalo-magyar-elelmiszerek-listaja
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130920-egy-ciganka-is-vedjegyet-kapott-iden-hagyomany-izek-regiok-2013.html
http://vinoport.hu/aktualis/palinkakivalosagok-eloszor--teljes-lista/18
http://www.nogradipalinka.hu/images/stories/PPPV_2014/dijkioszto/vegleges_eredmenyek_paloc_web_2014.pdf
A pálinka nemzeti italunk, hungarikum, ezért fontos hogy nemzeti értékként kezeljük. A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, az életmód, a mindennapi élet szerves része.
A Madarasi Pálinkafőzdének fontos a gyökereinek tisztelete, ezért a logójának kitalálásakor nagyon fontos volt számukra, hogy a település hírnevét minél messzebbre eljutassa, ezért a község címerében található túzok került rá.
A Madarasi Pálinkák 10 éve kaphatóak a piacon, ez idő alatt igen közkedvelté, ma már országszerte ismert termékké vált, ezáltal hozzájárul a Bács-Kiskun megye népszerűsítéséhez is.
A Dél-alföldön termesztett gyümölcsökből készülő pálinkák íze, illata, zamata - a táj éghajlati adottságainak köszönhetően - igen különleges, ami kiváló élvezeti értéket nyújt fogyasztója számára. A jó minőségű talaj, a magasabb átlaghőmérséklet és a napsütötte órák száma miatt az itt termett gyümölcsre jellemző, hogy illata és íze intenzívebb, ezért az ebből készült pálinka is karakteresebb, jobban érvényesülnek a gyümölcsök sajátos bel tartalmi jegyei.
A hibátlan alapanyag mellett a jó technológia, a szakmai tudás és a közel 60 éves tapasztalat is eredményezik a Madarasi Pálinkák különlegességét!