



1987-ben Végvári Józsefnek a művelődési ház igazgatójának a kezdeményezésére nyolc környékbeli település (Bátmonostor, Csátalja, Dávod, Gara, Hercegszántó, Nagybaracska, Szeremle, Vaskút) kapott meghívást, hogy összemérjék halfőző tudományukat. A verseny zsűrije Farkas „Sobri” József, örökös halfőző bajnok és mester volt, akinek a községünk elsőként 1998-ban díszpolgári címet adományozott. Talán az ötletgazda sem gondolta volna, hogy kezdeményezése hagyományt teremt a 2013-ban már a XXV. Sobri Kupa is megrendezésre kerül és továbbfolytatódik a hagyomány idén is.
Mára a Sobri Kupa nemzetközivé vált, rendszeres résztvevői a határokon túl élő magyar társaink is. A Sobri Kupák jellemzője, hogy a néptánc- és népdalcsoportok mellett lehetőséget biztosít hagyományőrző csoportok bemutatkozásának is. Rendezvényeinken szívesen látunk olyan csoportokat, akik magyarságtörténet ősi hagyományait ápolják, őrzik.
A verseny csodálatos természeti környezetben, a Ferenc-csatorna partján kerül megrendezésre. A helyszínt egyik oldalról a Termálfürdő, a másik oldalról a Bárka csárda határolja.
A verseny szabálya:
A hallé főzéséhez a rendezőség minden versenyzőnek egységesen 3 kg pontyot biztosít. Más halat felhasználni tilos! A főzéshez szükséges eszközöket a versenyzőnek kell magával hoznia. Az értékelés során a zsűri tagjai nem ismerik a hallé készítőjének nevét, csupán a jelzőszámot, melyet bejelentkezéskor kapnak meg zárt borítékban. A versenymunkát díszíteni, megjelölni tilos.
Új elem a verseny kiírásában, hogy lehet indulni vegyes halételek kategóriában is. Ebben a kategóriában bármely halféléből készült étellel lehet nevezni: ebben az esetben a főzéshez szükséges eszközökön kívül a főzéshez szükséges halat is a versenyzőnek kell hoznia.
Értékelés rendje:
Hallé színe, Megjelenés, küllem, állag, egyöntetűség, Hallé illata, Hallé íze, zamata, Halhús színe, megjelenése, Összbenyomás.
Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny
- Névadó Farkas József „Sobri” bemutatása, Versenyleírás, versenytörténet
- XXV. Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny kiadványa, 2013.
- Bajai Honpolgár, 2005. október havi szám
- Halászati lapok, Nekrológ Farkas József „Sobri”
A Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny napjainkra olyan szintet ért el, hogy aki a Kupát megnyeri az automatikusan meghívást kap az Országos Halfőző Versenyekre is. Ezen kívül a Dunai halászlé hírét, nevét folyamatosan öregbíti pl. 2001-ben az ír nagykövet 2013-ban az orosz nagykövet is elismeréssel szólt az ételek minőségéről.
A verseny színvonalát mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy a versenyzők száma folyamatosan 80 és 100 fő között mozog. A zsűri elnöke és tagjai biztosítják a verseny titkosságát és tisztaságát. Ezen elveket Magyarország örökös halfőző bajnoka, Farkas József fektette le és az ő személye és hagyatéka garancia arra, hogy a színvonal nem csökken.
A részvételi arányt és a színvonalat csak tovább növeli, hogy vegyes kategóriában is lehet indulni a versenyen. Bács-Kiskun Megye vezetése, a MOHOSZ vezetése és a Haltermelők Országos Szövetsége is folyamatosan képviselteti magát éveken keresztül a zsűriben is, de a legjobb mutató a halfőző versenyre az, hogy évek óta nem csökken a versenyen résztvevők száma és az idelátogatók száma sem.
Farkas Józsefet idézve még egy érv szól a Sobri Kupa Halfőző Verseny Nemzeti Értéktárba vétele mellett nevezetes az, hogy a Szegedi és Bajai halászlé híres a Nagybaracskai pedig jó.