Elnöki köszöntő

 

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő teljesítményei. Ezek felismerése, gondozása és továbbörökítése a lényege és mozgatórugója a hungarikum mozgalomnak. Az átfogó értékmentő munkának mára a közösségformáló és -összetartó, identitáserősítő hatása is megmutatkozott.

 

A Magyar Országgyűlés 2012. április 2-án alkotta meg a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amely megteremtette a nagyszabású munka törvényi kereteit.

Az alulról építkező rendszerben a háromlépcsős nemzeti értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, a középső szintet a kiemelkedő nemzeti értékek, míg az alapot a helyi értéktárak nemzeti értékei képviselik. Ezek tartják nyilván a szűkebb közösség, egy település, tájegység, megye számára fontos értékeket.

Vannak tehát nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink, és hungarikumaink. Ez utóbbi olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez történő tartozást, amely jellemző tulajdonságaival, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli. Ezeknek az értékeknek a jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert erősítik nemzeti öntudatunkat, a magyarság egyetemes összetartozását, eközben társadalmi-gazdasági átalakulást generálnak és erősítik hazánk pozitív megítélését.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti környezet és épített környezet.

Ezen honlap a Bács-Kiskun megyei kötődésű nemzeti értékeket mutatja be. Szerepelnek rajta a megyében fellelhető, illetve a megyéhez köthető hungarikumok, kiemelkedő nemzeti értékek, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, valamint a megyében lévő települési értéktárakba felvett értékek. Elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely körülvesz bennünket itt, a Duna-Tisza közén. Vannak közöttük nagyszerű hagyományok, amelyek összekötnek őseinkkel, építészeti remekművek, amelyek nemzedékek óta szerves részei lakókörnyezetünknek, életművek, amelyeknek példája, üzenete ma is hat ránk, találmányok, amelyek a múltban gyökerezve hatnak jövőnkre… Mindezek megszokott részei mindennapjainknak, létüket sokszor természetesnek, magától értetődőnek vesszük. Pedig érdemes újra és újra, gyermeki örömmel rájuk csodálkozni! Ezen honlap erre szeretné felhívni a figyelmet. Segítséget nyújtva és további lendületet adva további értékek felismeréséhez és oltalmához.

Rideg László
a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A bizottságról

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tevékenysége

Bács-Kiskun megyében 2019. december 11. napjáig 54 olyan megyei település van, ahol a javaslatban szereplő megyei értékek fellelhetők (de egyes javaslatok több települést is érintenek – pl. Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, gemenci gímszarvas, Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun megyei szakasza).

2019. december 11-ig a Bizottság összesen 250 értéket vett fel a megyei értéktárba.

A célunk az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A megyei önkormányzat 10 szakmai szervezettel, intézménnyel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ezek a szervezetek szakvéleményükkel segítsék a megyei értéktár bizottság munkáját.

A bizottságról

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság tagjai

Elnök: Szántó István
Alelnök: dr. Balogh László
Lenkei Róbert
Vörösmarty Attila
Alter Róbert
Hornyák Józsefné

Javaslattételi Űrlap

Javaslattételi Ürlap letöltéseKapcsolat

Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság
Cím: 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

Telefon: +36 76 513 - 813

e-mail: banko.agnes@bacskiskun.humegyei kötődésű
hungarikumok
kiemelt nemzeti értékek

Linkek

 

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. ma elsősorban erdővel, nádasokkal, holtágakkal, gyepekkel borított rendkívül különleges Duna ártéri területeken őrzi, javítja és mutatja be az Európa szerte méltán híres gemenci gímszarvast. A 19. és 20. századi folyószabályozások előtt nagy területeket borítottak ilyen jellegű vizes élőhelyek, mára azonban a folyók „kordában tartásával", a kapcsolódó munkák eredményeként nagyon megfogyatkoztak ezek a területek, az ilyen jellegű vizes élőhelyek beszűkültek. Európában az egyik legnagyobb, összefüggően megmaradt ártéri terület Gemenc, mely számos természeti ritkaságot rejt, egyedi növény- és állatvilágát mind a szakértők, mind a természetkedvelő laikusok elismerik, értékei messze földön híresek.

Az itt élő gímállomány megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amit az ismertetett világrekord trófeák, a különleges élőhely, és az ebben rejlő jövőbeni lehetőségek egyértelműen bizonyítanak. A Gemencen dolgozó szakemberek ennek a kiemelkedő és szimbolikus vadfajnak a szakszerű és elhivatott kezelésével bel- és külföldön egyaránt bizonyították, hogy az itteni egyedi adottságok csúcsteljesítményre képesek. Fontos, hogy biztosítsuk ennek a kiemelt természeti értéknek az eredeti élőhelyén történő jövőbeni megőrzését, és minél szélesebb körben történő megismerését. A vadászok mellett ma már a turisták, természetfotósok, festők is gyakran rácsodálkoznak a gemenci gímszarvasra, élőhelyére, a bikák agancsára, a szarvasbőgésre, és az itt dolgozó szakemberek elhivatottságára.

A gemenci gímszarvas, annak génállománya nemzeti érték, természeti kincs, melyet jól bizonyítanak a világranglistán szereplő trófeák. Az elmúlt évtizedek alatt a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. elhivatott munkájának eredményeképpen a világban sok helyre vitték szakemberek, látogatók, érdeklődök a gemenci gímszarvas hírét.

Az értéktárba kerüléssel további távlatok nyílhatnak meg ebből a szempontból, tovább erősödhetnének a megye és hazánk gazdasági és turisztikai lehetőségei.

Gemenci gímszarvas (Cervus)

A nemzeti érték fellelhetőségének helye
A gím élőhelye Bács-Kiskun megye, Gemenc, a gemenci vidék a gemenci erdőség
Kategória
agrár- és élelmiszergazdaság
Értéktár
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Web
-
Források
Tanulmány a gemenci gímszarvas Bács-Kiskun Megyei Értéktárba való felvételéhez
Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A sokáig világrekord szarvast, ebből a populációból lőtték, ezért olyan értéket képvisel a gemenci gím, amit feltétlenül javasolható felvételre a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, illetőleg ezt követően a Magyar Nemzeti Értéktárba.

 

Kapcsolódó értékek

Izsák
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kecskemét
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Helvécia
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Kunadacs
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár
Lajosmizse
agrár- és élelmiszergazdaság
Bács-Kiskun Megyei Értéktár